Відкриття навчально-наукового центру соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

У Західноукраїнському національному університеті відкрили навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності за підтримки Ізраїльської коаліції травми та Єврейської федерації Північної Америки.

Мета відкриття центру – формування стресостійкості особистості у різних сферах діяльності, у якому реалізовуватимуть навчальні програми для соціальних працівників, освітян, практичних психологів, поліцейських, працівників державної служби надзвичайних ситуацій та інших. Отримані знання та навички дозволять піклуватися про своє психічне здоров’я, розвиваючи власну стресостійкість, застосовуючи техніки оволодіння стресом, зняття емоційної напруги та плекання психологічної стійкості у професійній діяльності.

До присутніх звернулася ректор ЗУНУ Оксана Десятнюк: «Шановні гості, колеги, студенти! Люди – це найдорожчий скарб кожної держави. Безпека та здоров’я, особливо ментальне, – це основний пріоритет й вимога часу. В умовах повномасштабної війни наша психіка є найбільш вразливою, тому підтримка потрібна кожному, не зважаючи на стать, вік, соціальний статус. Війна навчила нас об’єднувати зусилля, думати не тільки про сьогодення, а й про завтрашній день. У тісній співпраці з Ізраїльською коаліцією травми та Єврейською федерацією Північної Америки ми відкриваємо у Західноукраїнському національному університеті навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності. Це особливий простір, створений для допомоги у складних життєвих ситуаціях. Нам важливо, щоб працівники, студенти, військові з родинам, тернополяни та гості міста мали змогу відчути підтримку та знайти розуміння. Об’єднуючи зусилля фахівців з Ізраїлю, Північної Америки та України ми робимо спільну справу – допомагаємо людям повернутися до повноцінного життя».

Директор навчальних програм Ізраїльської коаліції травми Олександр Гершанов сказав: «Навчання у центрі передбачає вдосконалення практичних навичок щодо ідентифікації та активізації життєвих цінностей, здатності організовувати та надавати психологічну допомогу, ефективного вирішення проблемних ситуацій у колективах, пов’язаних із сучасними викликами у сфері психічного здоров’я, поведінковими особливостями, визначення та керування емоційним кліматом у колективах, наповнення діяльності ресурсними активностями».

Також Олександр Гершанов передав у центр символічний подарунок – оберіг з благословенням.

Очолить роботу центру Оксана Шандрук, яка зазначила: «Наші фахівці працюватимуть над психологічним здоров’ям громадян України, які переживають виснаження, спустошення, втому, відчувають тривогу й паніку через війну. Ми разом навчимося проходити крізь життєві випробування, зберігаючи та відновлюючи психічне здоров’я й особистісну цілісність. Переконана, що об’єднавши зусилля ми вистоїмо!»

У відкритті взяли участь представники Ізраїльської коаліції травми Алекс Кагальський та Наталія Макієнко, Головного управління Національної поліції України в Тернопільській області, професорсько-викладацький колектив університету, фахівці-психологи, голови територіальних громад, соціальні працівники, психологи МВС, працівники Товариства Червоного Хреста України.

Тетяна Шарган виконала їзраїльську пісню у знак подяки партнерам ЗУНУ, а Ілона Дядьо – музичну композицію «Непереможна Україна».

Після відкриття центру усі присутні переглянули виставку картин, які писали військовослужбовці під час реабілітації та фото захисників України. Завершилась зустріч круглим столом на тему: «Життєстійкість громади: виклики, шляхи розвитку та перспективи».

Нехай осередок стресостійкості буде символом надії, відновлення та єдності. Бажаємо усім, хто звернеться за допомогою сюди, знайти внутрішню силу, однодумців та друзів, які готові пройти цей шлях з вами. Разом ми можемо зробити більше й підтримати життя тих, хто цього потребує сьогодні.

Вірмо у Збройні Сили України та Божий захист!

https://www.wunu.edu.ua/…/24266-vdkrittja-navchalno…